Valvomisen sunnuntai 1992

Saarna Karttulan kirkossa 15.11.1992


Matt. 24: 36-44

Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee. Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa viljaa: toinen otetaan, toinen jätetään. "Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee. Ymmärrättehän, että jos talon isäntä tietäisi, mihin aikaan yöstä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa. Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista.


Milloin Jeesus tulee? 

Jumalan sanasta on turha tätä ajankohtaa etsiä. Sen tietää Isä yksin, sillä Isä on Poikaa suurempi ja tietää kaiken. 

Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on Ihmisen Pojan tulemus oleva. Se on ennalta aavistamaton. Siksi on joka hetki valvottava. Jeesuksen tulon edellä ja vielä tulon hetkellä ihmiset jatkavat jokapäiväisiä askareitaan. Näin oli myös vedenpaisumuksen tullessa. Se yllätti kaikki muut paitsi Nooan perheineen. Vesi vei kaiken.

Niin on myös Ihmisen Pojan tulemus oleva. Ihmisen Pojan enkelit tulevat kuin tulvavesi. He suorittavat erottelun yllätettyjen joukossa. Monet yllätetyistä toimivat silloin aivan arkisissa toimissa. Kaksi miestä on pellolla eikä ihmissilmin voi nähdä mitään eroa heidän välillään, mutta niin vain käy, että toinen pelastetaan ja toinen kadotetaan. Takana on kuva elonkorjuusta, jonka Ihmisen Pojan enkelit toimittavat.

Samoin käy kahdelle naiselle, jotka tekevät jokapäiväistä työtä kodissaan. Kuka voisi nähdä heidän välillään mitään erotusta? Mutta heistäkin toinen korjataan talteen ja toinen jätetään.

Millaisesta tapahtumasta silloin on kysymys?

1. Tess. 4 antaa tästä tapahtumasta yksityiskohtaisen selostuksen. Siinä sanotaan, että “Ihmisen Pojan tulemuksessa itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin. Sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin, ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.”

Jeesuksen tulemusta voisimme verrata magneettiin ja rautaan. Kun ylhäältä päin magneettia lasketaan alas, niin rauta- ja teräskappaleet tietyn välimatkan päästä äkkiä hyppäävät ylöspäin ja tarttuvat lujasti magneettiin kiinni. Muut esineet eivät reagoi millään tavalla magneettiin. Ne jäävät paikoilleen.

Miksi sitten Jeesuksen tullessa toiset temmataan talteen ja toiset jäävät paikoilleen? Tekstimme antaa tähän selvän vastauksen: Pelastetut olivat valmiita, he valvoivat. “Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee.” “Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota te ette aavista.”

Rakkaat ystävät! Valvotko sinä, valvonko minä? Olemmeko valmiita, jos Herra tulisi tänään? Kuka meistä korjattaisiin talteen ja kuka jätettäisiin? Se riippuu sydämemme asenteesta Jeesukseen Kristukseen. Pelastetuista sanotaan, että he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. Jos elämme Herralle, niin me saamme elää. Kuka on sydämemme valtias? Onko se Jeesus vai tämän maailman ruhtinas? Ne, jotka rakastavat Jeesusta Kristusta, rukoilevat pelastusta. He sanovat jatkuvasti: Aamen, tule Herra Jeesus. Ja Herra vastaa: Totisesti, minä tulen pian.