Valvomisen sunnuntai 1991

Saarna Karttulan kirkossa 17.11.1991

2. vuosikerta


Luuk. 12: 35-40

Jeesus sanoi: “Olkoot teidän kupeenne vyötetyt ja lamppunne palamassa; ja olkaa te niiden ihmisten kaltaiset, jotka herraansa odottavat, milloin hän palajaa häistä, että he hänen tullessaan ja kolkuttaessaan heti avaisivat hänelle. Autuaat ne palvelijat, jotka heidän herransa tullessaan tapaa valvomasta! Totisesti minä sanon teille: hän vyöttäytyy ja asettaa heidät aterioimaan ja menee ja palvelee heitä. Ja jos hän tulee toisella yövartiolla tai kolmannella ja havaitsee heidän näin tekevän, niin autuaat ovat ne palvelijat. Mutta se tietäkää: jos perheenisäntä tietäisi, millä hetkellä varas tulee, hän ei sallisi taloonsa murtauduttavan. Niin olkaa tekin valmiit, sillä sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee."


Valvokaa! 

Oikean opetuslapsen tuntomerkkejä ovat toimintavalmius ja hereillä olo. Opetuslapsi on verrattavissa palvelijaan, joka ei tiedä, milloin häntä tarvitaan, ja siksi hän seisoo viitan liepeet sidottuina ja lamppu kädessä, aina valmiina suorittamaan tehtäväänsä.

Opetuslapset ovat nimenomaan sellaisessa palvelijan asemassa, jotka odottavat isäntäänsä palaavaksi hääjuhlasta. Koska häiden päättymisestä ei ollut ennakkotietoa, tunnollisen palvelijan oli pahimmassa tapauksessa valvottava koko yö voidakseen heti avata oven juhlasta palanneelle isännälleen. 

Valveilla pysyneitten uskollisten palvelijain palkka on aivan odottamaton: isäntä palvelee palvelijoitaan. Isännän tullessa kaikki ajalliset suhteet muuttuvat. Jeesus itse on se Herra, joka ei tullut palveltavaksi vaan palvelemaan.

Odotuksen kohteena on tulevan juhlan autuus ja ihanuus. Jeesus julistaa autuaiksi ne palvelijat, jotka jaksoivat odottaa ja valvoa. On valvottava, vaikka Herra tulisi kolmannella eli viimeisellä yövartiolla. Ajallisesti se oli aamuyöllä klo 2 ja 6 välillä. 

Jeesuksen toisen tulemuksen yllätyksellisyyttä korostaa kuva talon omistajasta ja varkaasta. Niinkuin varkaan tuloa ei pystytä ennalta tietämään, niin ei myöskään Jeesuksen toista tulemusta. Sen tietää yksin taivaallinen Isä. Jeesus kehottaa meitä jatkuvaan valmiuteen. Silloin kun emme luule, Ihmisen Poika tulee. 

Ilmestyskirjassa sanotaan: “Katso, hän tulee pilvissä.” Raamattu kertoo, että silloin kun Jeesus nousi ylös helatorstaina, hänet kohotettiin ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Opetuslapsille sanottiin, että hän on tuleva samalla tavalla kuin hänen nähtiin taivaaseen menevän.

Jeesuksen toisen tulemisen hetki on hyvin dramaattinen. Silloin Herra itse tulee taivaasta alas käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin. Tuohon ylösnousseitten joukkoon liittyvät Jeesukseen uskovat elossa olevat, ja yhdessä heidät temmataan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin. Se merkitsee, että he saavat nyt aina olla Herran kanssa. Odotus on päättynyt. Karitsan häät, heidän hääjuhlansa ovat alkaneet.

Rakkaat ystävät! Vielä ei olla perillä. Olemme vielä matkalla. Meille kuuluu Jeesuksen kehotus: Valvokaa ja rukoilkaa!

Kirkkomme alttaritaulu kertoo Jeesuksen rukoustaistelusta Getsemanessa. Opetuslapset nukkuivat, mutta Jeesus valvoi ja rukoili.

Raamattu sanoo, että Kristus aina elää rukoillakseen meidän puolestamme. Nytkin hän taivaassa valvoo ja rukoilee, että me täällä maailmassa eläessämme tekisimme samoin.

Miten voimme valvoa? Kun katsomme Jeesukseen, pysymme valveilla ja voimme rukoilla, vaikkapa näin lyhyesti: “Aamen, tule Herra Jeesus.” Ja hä vastaa: “Totisesti, minä tulen pian.”

Niin, olkaamme mekin valmiit, sillä sinä hetkenä, kun emme luule, Ihmisen Poika tulee.