15. kolm.p. jälk. sunn. 1988

Saarna Syvänniemen kirkossa 11.9.1988

2. vuosikerta


Luuk. 10: 38-42

Ja heidän vaeltaessaan hän meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti hänet kotiinsa. Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa. Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi." Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois."


Armo teille ja rauha Isältä Jumalalta ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Tämän sunnuntain aiheena on Hyvä osa. Tekstistä näemme, että tämä hyvä osa annetaan ihmiselle Jeesuksen luona. Maria oli valinnut tuon hyvän osan. Raamattu sanoo: “Minun onneni on olla Jumalaa lähellä.” Maria oli tehnyt siis oikean valinnan.

Joudumme elämässämme joka päivä valintojen eteen. Usein huomaamme valinneemme väärin. Rakkauden sijasta valitsemme vihan ja välinpitämättömyyden, rehellisyyden sijasta epärehellisyyden. Jeesus opettaa, että joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä. Laupeuden sijasta valitsemme kovuuden, vaikka meille on opetettu: “Autuaita ovat laupiaat, sillä he saavat laupeuden” ja “Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa”. 

Luetteloa voisi jatkaa.

Joka sunnuntaiaamu joudumme valinnan eteen, lähteäkö kirkkoon vai jäädä kotiin. Jos jäämme kotiin, voimme valita radiokirkon tai vaikkapa marjamatkan välillä.

Jokainen sanan ääressä oleva on valinnut hyvän osan. Voisi sanoa: parhaimman osan, sillä usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Kun asetumme Kristuksen jalkojen juureen kuuntelemaan hänen opetuksiaan, silloin meilläkin on se hyvä osa, joka Marialla oli.

Kun ollaan Jeesuksen opetettavina, ollaan elämän keskipisteessä. Ollaan siinä, missä Jumala tahtoo jokaisen ihmisen olevan. Meillekin Jeesus osoittaa, että me paljon huolehdimme ja hätäilemme, mutta todella tarpeellisia on vähän, tai vain yksi ainoa. Se on saada olla oppilaan paikalla kuuntelemassa niitä armon ja totuuden sanoja, jotka Jumalan suusta lähtevät.

Siitä keskipisteestä lähtee sitten palvelu, diakonia, lähelle ja kauas. Marian paikalta siirrytään Martan paikalle kotona ja kotikylässä, seurakunnassa ja koko maailmassa.

Kun katsomme maailman historiaa, eniten ovat saaneet aikaan he, jotka ovat olleet Jeesuksen jalkojen juuressa kuuntelemassa hänen opetuksiaan ja pitäneet arvossa ja kunniassa sen hyvän osan, jonka jo kastehetkellä ovat saaneet. Heidän muistonsa näkyy, ja heitä muistellaan kiitollisuudella vielä monien vuosien jälkeen. Keskipisteestä he ovat lähteneet yhä laajeneville ympyrän kehille palveluksen työhön lähimmäisten hyväksi.

Kun lähtökohta on oikea, koko elämä voidaan käyttää palvelustyöhön Jumalan valtakunnassa. Se on valtakunta, jossa kaikki otetaan vastaan ja jossa jokaista tarvitaan. Siksi Jeesus kehottaa: “Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa.”

Jeesuksen opetustyö täällä maailmassa kesti vain noin kolme ja puoli vuotta. Siksi oli keskityttävä pääasiaan. Hän opetti, mikä on kaikkein tärkeintä. Hän näytti lähtökohdan. Hän kertoi, missä on elämämme keskipiste. Vain hänellä on valta sanoa: “Minä olen tie, totuus ja elämä.”

Rakkaat ystävät! Jäädään nyt Herran jalkojen juureen ja kuunnellaan, mitä hän meille sanoo. Siinä on meidän paras paikkamme täällä maailmassa. Tarkataan myös sitä, mihin Herra meidät lähettää.

Suurinta hänen luonaan on se, että hän antaa syntimme anteeksi. Hän puhdistaa meidän omantuntomme kuolleista töistä palvelemaan elävää Jumalaa.

Ja kun aikamme täällä maailmassa päättyy, saamme iäti katsella hänen kirkkaita kasvojansa ja kuunnella hänen sanojaan. Se on hyvä osa, jota ei oteta meiltä koskaan pois.