Saarna Karttulan kirkossa 1.1.1993
Luuk. 2: 21
Kun oli tullut kahdeksas päivä ja lapsi oli ympärileikattava, hän sai nimen Jeesus, jonka enkeli oli ilmoittanut ennen kuin hän sikisi äitinsä kohdussa.
Olemme Jumalan armosta saaneet aloittaa uuden vuoden. Viime yönä vuosi 1992 vaihtui vuodeksi 1993. Emme tiedä, mitä se tuo tullessaan. Emme tiedä sen iloja ja suruja, emme mitä se antaa ja mitä se ottaa. Meille annetaan armon aikaa silmänräpäys kerrallaan. Mutta olimmepa missä tahansa, Jeesus Kristus on luvannut olla omiensa kanssa joka päivä. Ja teimmepä mitä tahansa sanalla tai työllä, kaikki saamme ja voimme tehdä Herran Jeesuksen nimessä.
Joulusta, Jeesuksen syntymästä, on nyt kulunut 8 päivää. Mooseksen lain mukaan jokainen poikalapsi oli 8 päivän ikäisenä ympärileikattava, ja hänelle oli samalla annettava nimi. Se oli kristillisen kasteen esikuva. Sen kautta otettiin vanhan liiton yhteyteen. Kristillisen kasteen kautta meidät otetaan uuden liiton, Kristuksen ja hänen seurakuntansa yhteyteen.
Jumalan pojalle annettiin nimi Jeesus.
Herran enkeli oli ilmestynyt Marialle ja sanonut: “Älä pelkää, Maria, sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus,” Vanhemmat tottelivat enkelin käskyä.
Jos milloinkaan, niin nyt nimi oli enteellinen. Nimi Jeesus merkitsee pelastajaa ja vapahtajaa, auttajaa. Raamattu sanoo: “Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan.” (Gal. 4: 4-5)
Jo Vanhan Testamentin puolella käsitettiin, että nimessä on persoonan voima. Eli nimi on enne. Markuksen evankeliumin viimeisessä luvussa tämä käy hyvin selvästi esille: “Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä, nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi."
Epistolatekstissämme (Ap.t. 4: 8-12) apostoli Pietari oli parantanut syntymästään saakka ramman miehen ns. Kauniin portin pielessä sanomalla: “Hopeaa ja kultaa minulla ei ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan: Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen nimessä nouse ja käy.” Ja heti hänen jalkansa ja nilkkansa vahvistuivat, ja hän hypähti pystyyn, seisoi ja käveli. Ihme oli tapahtunut Jeesuksen nimen voimalla.
Tästä nimestä Pietari sitten tunnusti: “Ei ole pelastusta yhdessäkään toisessa, sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitää pelastuman.”
Rakkaat ystävät! Mitä meille merkitsee Jeesus Messiaan, Jeesuksen Kristuksen nimi? Onko se meille vahva torni, johon juoksemme ja saamme turvan? Meillä on lupa myös rukoilla Jeesuksen nimeen. Jeesus sanoo: “Mitä hyvänsä te anotte minun nimessäni, sen minä teen, että Isä kirkastettaisiin Pojassa.” Ja Jaakobin kirjeessä: “Uskon rukous pelastaa sairaan ja Herra antaa hänen nousta jälleen, ja jos hän on syntiä tehnyt, ne annetaan hänelle anteeksi.” Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: “Jos te anotte jotakin Isältä, hän on sen teille antava minun nimessäni. Anokaa, niin te saatte, että teidän ilonne olisi täydellinen.”
Tähän täydelliseen iloon Herra tahtoo meidät johdattaa tänäkin vuonna.