Uudenvuodenpäivä 1992

Saarna Karttulan kirkossa 1.1.1992

3. vuosikerta


Luuk. 13: 6-9

Jeesus puhui tämän vertauksen: "Eräällä miehellä oli viikunapuu istutettuna viinitarhassaan; ja hän tuli etsimään hedelmää siitä, mutta ei löytänyt. Niin hän sanoi viinitarhurille: 'Katso, kolmena vuotena minä olen käynyt etsimässä hedelmää tästä viikunapuusta, mutta en ole löytänyt. Hakkaa se pois; mitä varten se vielä maata laihduttaa?' Mutta tämä vastasi ja sanoi hänelle: 'Herra, anna sen olla vielä tämä vuosi; sillä aikaa minä kuokin ja lannoitan maan sen ympäriltä. Ehkä se ensi vuonna tekee hedelmää; mutta jos ei, niin hakkaa se pois'."

Epistolateksti Ilm. 2: 1-5

"Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, joka pitää niitä seitsemää tähteä oikeassa kädessään, hän, joka käyskelee niiden seitsemän kultaisen lampunjalan keskellä: Minä tiedän sinun tekosi ja vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi pahoja sietää; sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseänsä apostoleiksi, eivätkä ole, ja olet havainnut heidät valhettelijoiksi; ja sinulla on kärsivällisyyttä, ja paljon sinä olet saanut kantaa minun nimeni tähden, etkä ole uupunut. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi. Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.”


Olemme Jumalan armosta saaneet aloittaa uuden vuoden. Emme kukaan tiedä, mitä se tuo tullessaan. Mutta sen tiedämme, että Jumalalla on kaikki ohjat käsissänsä ja että pahankin on palveltava Jumalan hyviä tarkoituksia. 

Mutta paljon tärkeämpää kuin mitä me tiedämme on se, mitä Jumala tietää. Hän tietää kaiken. Hän tietää meidän tekomme ja sen, olemmeko hyljänneet ensimmäisen rakkautemme. Siksi Herra sanoo meille: “Muista siis, mistä olet langennut ja tee niitä ensimmäisiä tekoja.”

Löytäneekö Herra meistä parannuksen soveliaita hedelmiä tämän uuden vuoden alussa?

Tekstimme vertaa meitä viinitarhan hedelmäpuuhun. Viinitarhuri etsii hedelmiä. Mutta edullisista olosuhteista huolimatta viikunapuu ei ollut täyttänyt tarkoitustaan. Hedelmää ei löytynyt. Puu oli vain laihduttanut maata ympäriltään. Siksi viinitarhurille annettiin määräys: “Hakkaa se pois, mitä varten se vielä maata laihduttaa?”

Rakkaat ystävät! Me näemme tästä tekstistä, kuinka armollinen ja pitkämielinen Kristus on. Hänelle ei ole mieleen jumalattoman kuolema, vaan että hän tekisi parannuksen ja eläisi. Siksi Kristus käy esirukoukseen tuon maata laihduttavan ja hedelmättömän viikunapuun puolesta ja pyytää: “Herra, anna sen olla vielä tämä vuosi!”

Vielä tämä vuosi.

Ehkä se sitten ensi vuonna tuottaa hedelmää, jos Herra tänä vuonna kuokkii ja lannoittaa maata sen ympäriltä.

Herra näkee sanomattomasti vaivaa pelastumisemme vuoksi. Vaikka viinitarhan omistajan kärsivällisyys oli jo loppuun kulutettu, viikunapuulle annettiiin vielä yksi vuosikierto.

Jumala on sekä vanhurskas että armollinen. Hän antaa vielä vuoden etsikkoaikaa ja käyttää sen rukoillakseen meidän sielumme pelastuksen puolesta. Raamattu sanoo, että Hän aina elää rukoillakseen meidän edestämme.

Tänäkin vuonna Kristus on polvillaan Isän edessä meidän pelastuksemme tähden. 

Näin Kristus kuokkii ja lannoittaa maata ympärillämme. Sen hän tekee sulasta isällisestä jumalallisesta hyvyydestänsä ja laupeudestansa. 

Kaikkia pyhässä kasteessa nimiinsä otettuja hän rakastaa sanomattomalla rakkaudella, tätäkin pientä Tove Lisa Eliniä, joka äsken kastettiin.

Kääntykäämme mekin tämän uuden vuoden alussa Jeesuksen Kristuksen puoleen ja yhdessä virrentekijän kanssa pyytäkäämme: 

“Oi Kristus, nyt rukoile eestämme
sun Isääsi, hän sua kuulee.”

Rakkaat ystävät! Meillä on nyt voimallinen esirukoilija Isän edessä, Jeesus Kristus. Nytkin hän on polvillaan Isän edessä sielumme pelastuksen puolesta. Hän voi antaa meille uudelleen sen ensimmäisen rakkauden, jonka olemme hyljänneet, ja Herran armosta saamme tehdä niitä ensimmäisiä tekoja, eli käydä uskossa, toivossa ja rakkaudessa parannuksen tielle.

Aamen.