Pyhäinpäivä 2008

Saarna Iisalmen kirkossa pyhäinpäivänä 1.11.2008


Tule Pyhä Henki tänne meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan.


Matt. 5: 1-12

Kun hän näki kansanjoukot, nousi hän vuorelle; ja kun hän oli istuutunut, tulivat hänen opetuslapsensa hänen tykönsä. Niin hän avasi suunsa ja opetti heitä ja sanoi: "Autuaita ovat hengellisesti köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen. Autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä. Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan. Autuaita ovat laupiaat, sillä he saavat laupeuden. Autuaita ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan. Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heidät pitää Jumalan lapsiksi kutsuttaman. Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden tähden vainotaan, sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita olette te, kun ihmiset minun tähteni teitä solvaavat ja vainoavat ja valhetellen puhuvat teistä kaikkinaista pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä teidän palkkanne on suuri taivaissa. Sillä samoin he vainosivat profeettoja, jotka olivat ennen teitä.


Tätä päivää voisi kutsua autuaitten ihmisten päiväksi. Millainen ihminen on autuas?

Eräässä siionin jouluvirressä sanotaan:

“ On ihmisenä olo autuasta,
kun veljenään saa pitää Jeesus-lasta.
Me saamme lasten lailla hyvillämme
nyt laulaa: Jumala on keskellämme.”

Autuas on siis se ihminen, jolla on läheinen yhteys Kristuksen kanssa. Onnellisena hän veisaa: Jumala on keskellämme.

Onko täällä Iisalmen kirkossa tänään näitä ihmisiä? Oletko sinä? Olenko minä? Onko täällä hengessään köyhiä, joilla itsellä ei ole mitään, vaan joiden täytyy kaikki elämässä saada Jeesukselta Kristukselta? Onko sellaisia, joilta omat eväät ovat loppuneet, ja on vain nälkä kuulla elävää sanaa Kristukselta ja seurata häntä? Tällaiselle Herra lupaa lahjoista suurimman: Taivasten valtakunnan. Todella autuas on hän, joka tämän lahjan saa.

Onko täällä murheellisia, heitä, jotka kantavat jatkuvaa murhetta sydämessään? Heitä murehduttavat omat synnit ja läheisten synnit. Heidän täytyy jatkuvasti pyytää: Jumala, ole minulle syntiselle armollinen. He uskovat ja tietävät, että Ihmisen Pojalla on maan päällä valta antaa syntejä anteeksi. Jeesus lupaa: he saavat lohdutuksen. Sillä Jumala on kaiken lohdutuksen Jumala. Odota kärsivällisesti. Ajallaan Jumala lohduttaa omiaan. 

Vanha käännös puhuu hiljaisista. Kärsivällinen ihminen on myös hiljainen. He ovat jättäneet asiansa kokonaan Herran käsiin. He saavat periä maan, Jumalan lahjoittaman autuaitten asuinsijan.

Jeesus julistaa autuaiksi myös ne, joilla on vanhurskauden eli oikeudenmukaisuuden nälkä ja jano. Jos sinulla, ystävä, on tämä nälkä ja jano, Jumala itse ravitsee sinut.

Vanhurskaudella tarkoitetaan Jumalan toimittamaa pelastusta. Autuaita ovat ne, jotka pelastusta odottavat. Usko Jeesukseen pelastaa meidät. Siihen saamme panna varman toivomme.

Autuaita ovat ne, jotka toisia armahtavat. Heidät myös Jumala armahtaa. He saavat armoa armon päälle. Mutta armottoman ihmisen sydän on kova. Hän joutuu veisaamaan: Oi, kovaa sydäntäni!

Puhdassydämisille Jeesus lupaa: he saavat nähdä Jumalan. Puhdas sydän oli vanhastaan ehtona temppeliin pääsemiselle. Eikö ole Jumalan suurta armoa, että me, sydämemme saastasta ja kovuudesta huolimatta, olemme tänään päässeet Herran huoneeseen hänen kasvojensa eteen? Pyhällä, kalliilla verellään hän tahtoo puhdistaa sydämemme, että voisi julistaa meidät autuaiksi, sillä vain puhdassydämiset saavat nähdä Jumalan.

Rauhan tekijöille Jeesus antaa ihanan, uuden nimen. He ovat Jumalan lapsia. Vaikka meistä ei kukaan saisikaan Nobelin rauhanpalkintoa, voimme silti olla rauhantekijöitä kodissamme, seurakunnassamme ja kotikylässämme, kaikkialla. Koko luomakunta odottaa Jumalan lasten ilmestymistä. Tässä maailmassa tarvitaan sopua, rauhaa ja rakkautta. Meiltä Jeesus odottaa niitä. 

Autuaita ovat vanhurskauden tähden vainotut. Jeesuksen tähden heitä herjataan ja vainotaan ja puhutaan kaikkea pahaa. Vaino on pelastuksen merkki. Vainotut tulevat pian taivasten valtakuntaan. Marttyyrien veri on siemen. Se virtaa tänäkin päivänä. Intiassa, Irakissa, Iranissa ja Kiinassa monet kristityt kokevat tänäänkin väkivaltaisen kuoleman uskonsa tähden. “Sinun tähtesi meitä surmataan kaiken päivää.” Ps. 44: 23

Kerran ovat kaikki autuaat Jeesuksen luona taivaan valtakunnassa. Heitä me muistelemme tänäkin pyhäinpäivänä. He saavat kokea suurta iloa ja riemua, joka ei lopu koskaan. Voi, jos mekin kaikki saisimme taivaassa omaisten ja ystävien kanssa yhtyä valtavaan kuoroon. Nyt näemme tuon hetken kuin kuvastimesta arvoituksen tavoin, mutta perillä näemme Herran kasvoista kasvoihin.

Kerran Herra maksaa omillensa palkan taivaassa. Jeesus sanoo, että se palkka on suuri. Jo nyt täällä ajassa saamme odottaa suurta palkkaa, iankaikkista elämää Jumalan luona taivaassa.

Aamen.