Mikkelinpäivä 1988

Saarna Karttulan kirkossa mikkelinpäivänä 2.10.1988

Ap.t. 12: 5-11

Niin pidettiin siis Pietaria vankeudessa; mutta seurakunta rukoili lakkaamatta Jumalaa hänen edestänsä. Ja yöllä sitä päivää vasten, jona Herodeksella oli aikomus viedä hänet oikeuden eteen, Pietari nukkui kahden sotamiehen välissä, sidottuna kaksilla kahleilla; ja vartijat vartioitsivat oven edessä vankilaa.

Ja katso, hänen edessään seisoi Herran enkeli, ja huoneessa loisti valo, ja enkeli sysäsi Pietaria kylkeen ja herätti hänet sanoen: "Nouse nopeasti!" Ja kahleet putosivat hänen käsistään. Ja enkeli sanoi hänelle: "Vyötä itsesi ja sido paula-anturat jalkaasi". Ja hän teki niin. Vielä enkeli sanoi hänelle: "Heitä vaippa yllesi ja seuraa minua".Ja Pietari lähti ja seurasi häntä, mutta ei tiennyt, että se, mikä enkelin vaikutuksesta tapahtui, oli totta, vaan luuli näkevänsä näyn.

Ja he kulkivat läpi ensimmäisen vartion ja toisen ja tulivat rautaportille, joka vei kaupunkiin. Se aukeni heille itsestään, ja he menivät ulos ja kulkivat eteenpäin muutamaa katua; ja yhtäkkiä enkeli erkani hänestä.

Kun Pietari tointui, sanoi hän: "Nyt minä totisesti tiedän, että Herra on lähettänyt enkelinsä ja pelastanut minut Herodeksen käsistä ja kaikesta, mitä Juudan kansa odotti.”


Eräässä lastenlaulussa pyydetään: “Minä tahtoisin nähdä enkelin, harvinaista se täällä on kuitenkin.” 

Mistä tämä harvinaisuus johtuu? Kristinoppimme vastaa: “Jumala on luonut sekä näkyväisen että näkymättömän maailman. Näkymättömään maailmaan kuuluvat enkelit.”

Mitä nuo enkelit sitten oikein ovat?

Raamattu sanoo, että he ovat palvelevia henkiä, palvelukseen lähetettyjä niitä varten, jotka saavat autuuden periä.

Monet Jeesukseen uskovat ihmiset ovat elämänsä vaikeina hetkinä saaneet ihmeellisen avun. Joskus tuo avun tuoja voi muuttua näkyväksi.

Äskettäin eräässä lehdessä kerrottiin miehestä, joka hädässään rukoili apua Jumalalta. Eräänä yönä hän heräsi siihen, että sängyn jalkopäässä seisoi kirkas olento, joka toi viestin Jumalalta. Hän, Herra, olisi auttava miestä hänen hädässään, ja näin myös tapahtui.

Ja äsken luettiin, miten enkeli ilmestyi Pietarille vankilassa ja auttoi hänet sieltä pois. Tätäkin ilmestystä edelsi rukous. Seurakunta rukoili lakkaamatta Jumalaa hänen edestänsä.

Enkeli auttaa ja voi ilmestyä nähtävällä tavalla siellä, missä rukoillaan. Enkeli auttoi Jeesusta, kun hän kovissa sielun tuskissa rukoili Getsemanessa.

Raamattu antaa ymmärtää, että jokaisella ihmisellä on suojelusenkeli. Ja 2. Moos. 22: 20-21 Herra sanoo: “Katso, minä lähetän enkelin sinun edellesi varjelemaan sinua tiellä ja johdattamaan sinua siihen paikkaan, jonka minä olen valmistanut. Ole varuillasi hänen edessään ja kuule häntä äläkä pahoita hänen mieltänsä.”

Ihminen voi siis pahoittaa enkelin mielen, ja silloin voi tapahtua jotakin pahaa. Mutta siellä, missä rukoillaan, suojelusenkeli on valppaana auttamaan.

Martti Lutherista kerrotaan, että kun hän suuren masennuksen aikana näki lastensa rukoilevan iltarukousta äidin kanssa, hän riensi kertomaan ystävilleen:   “Ei ole mitään hätää, lapset rukoilevat.” Hän luotti Jumalan apuun silloinkin, kun “maailma vaikk’ ois’ täynnänsä pimeyden enkeleitä”. 

Siksi pidetään seurakunnassa pyhäkoulua, päiväkerhoa ja muuta toimintaa, että lapset oppisivat rukoilemaan. Sillä missä on paljon rukousta, siellä on paljon siunausta. Tätä siunausta, varjelusta ja suojelusta välittävät meille Jumalan luomat enkelit, nuo väkevät sanansaattajat.

Jeesuksen syntymän hetkellä kaikki taivaan enkelijoukot puhkesivat kiitokseen ja ylistykseen. Enkeli ilmoitti kaikille suuren ilon: “Teille on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.” Tähän enkelin ylistykseen mekin saamme kirkossa joka sunnuntai yhtyä: “Kunnia olkoon Jumalalle korkeudessa, ja maassa rauha, ihmisille hyvä tahto.”

Kristus ja taivaan enkelit ovat täällä Karttulan kirkossa tänään. Ei jätetä heitä tänne, vaan pyydetään mukaan, kun lähdemme. Tarvitsemme Jeesusta ja hänen suojelusenkeleitään joka hetki. Enkelien palvelu merkitsee sitä, että saamme autuuden periä, eli pääsemme taivaaseen.