Loppiainen 1993

Saarna Karttulan kirkossa 6.1.1993


Matt. 2: 1-12

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen* aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: "Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme." Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä.  "Juudean Betlehemissä", he vastasivat, "sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa: -- Sinä, Juudan Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia."  Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. "Menkää sinne", hän sanoi, "ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä."

Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.


Tänään vietämme loppiaista. Se merkitsee, että joulunpyhien sarja on loppumassa.

Loppiaista on kirkossamme perinteisesti vietetty lähetystyön merkeissä. Itämaan tietäjät pakanakansojen edustajina tulivat kumartamaan Jeesusta ja antoivat hänelle runsaat lahjansa. Loppiaisen aiheena on Jeesus, maailman valkeus

Itämaan tietäjät saivat tähdistä viestin maailman valkeuden syntymisestä ja lähtivät häntä etsimään.

Tämän päivän tekstissä tapaamme kahdenlaisia etsijöitä. Ensiksikin nämä itämaan tietäjät, jotka lähtivät liikkeelle Arabiasta tai vielä sieltäkin kauempaa. Heille oli selvinnyt, että tietty tähti-ilmiö läntisellä taivaalla oli merkki suuren kuninkaan syntymisestä. Ja kun he näkivät tuon tähden, he lähtivät innolla matkaan. Ensin he menivät Jerusalemiin, Juudean maan pääkaupunkiin. He pitivät ilman muuta selvänä, että uusi kuningas syntyisi kuninkaan linnassa. Sieltä he siis tiedustelivat äsken syntynyttä kuningasta. Mutta kukaan Jerusalemissa ei tiennyt mitään, vaan kaikki hämmästyivät.

Nyt astuu esiin toinen Jeesuksen etsijä, Herodes, julma ja vallanhaluinen kuningas. Hänelle selvisi, että tietäjät olivat oikeassa. Oli todella syntynyt kuningasten kuningas. Tietäjille annettiin tehtäväksi tiedustella tarkka paikka ja sitten ilmoittaa kuninkaalle, missä lapsi oli, että Herodeskin osaisi tulla häntä kumartamaan.

Mutta tiedämme, mikä tällä etsijällä oli mielessä.

Ja niin nämä oikeat Jeesuksen etsijät lähtivät seuraavana aamuna matkalle, ja tähden johdolla he löysivät Jeesuksen. He kulkivat suuresti iloissaan Jeesuksen seimeä ja Betlehemiä kohti, sillä he tiesivät, että etsivä löytää.

Ja löytyihän se Jeesus. Syvää kunnioitusta ja iloa tuntien he kumartuivat maahan suuren kuninkaan edessä ja antoivat lahjansa: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Kohta näitä lahjoja tarvittiinkin, sillä kiireesti oli paettava Herodeksen murhauhkauksien vuoksi Egyptiin.

Tietäjät palasivat toista tietä omaan maahansa. Varmasti he veivät viestin Jeesuksesta omaan maahansa ja kertoivat kaikille koko elämänsä ajan ihmeellisestä kuninkaasta, jonka vanhemmat näyttivät aivan tavallisilta köyhiltä ihmisiltä. Mutta tosiasia on, että jolla on Jeesus, hän on rikkain kaikista, sillä hänellä on aarre taivaassa.

Herodes ei koskaan löytänyt Jeesus-lasta, sillä hän ei seurannut tähteä, joka tässä evankeliumin kohdassa kuvaa Pyhää Henkeä, vaan omaa kunniaansa ja julmaa luontoaan. Itämaan tietäjät seurasivat tähteä, ja Pyhä Henki johti heidät suoraan Jeesuksen seimen luo.

Rakkaat ystävät! Etsimmekö me Jeesusta täällä maailmassa? Mistä häntä etsimme? Johanneksen evankeliumissa sanotaan, että “alussa oli Sana, ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme.” Jeesus löytyy Jumalan sanasta. Hän on Messias, Kristus, jolla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Joka häntä etsii, löytää valkeuden, eikä hänen tarvitse kulkea pimeässä. Jeesus itse sanoo: “Minä olen maailman valkeus. Joka minua seuraa, se ei pimeässä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.”

On lähdettävä liikkeelle. Lähetystyö on liikkeellä oloa.