Koulun joulukirkko 1986

Joulusaarna koululaisille Karttulassa 1986

(ala-aste, yläaste ja lukio)


Mitä sana joulu tuo sinun mieleesi? Elämmehän parhaillaan yhä kiihtyvien jouluvalmistelujen keskellä. Enää ei ole kuin neljä yötä jouluun.

Jouluaattohan on yleensä joulun kohokohta. Silloin on se oikea joulu, kun aattona kodeissa syödään jouluateria ja annetaan ja saadaan joululahjat. Maassa on joulurauha ja kaikilla ihmisillä toisiaan kohtaan hyvä tahto. Tai ainakin tulisi olla.

Mutta missä ovat joulun juuret, ja mistä joulu ammentaa sisäisen voimansa? Vai onko joulu kuin sipuli, joka kerros kerrokselta kuoritaan, ja lopulta ei jää käteen kuin kuoren palasia?

Tämä joulukirkko osoittaa, että joulu ei sittenkään ole sisällyksetön sipuli, vaan joululla on herkkä ja vahva ydin. Joulun juuret, sen ydin, on ensimmäisen joulun sanomassa. Eräässä joululaulussa, joka kertoo tuosta ensimmäisestä joulusta, sanotaan: 

“Joulu ensimmäinen on yhä muuttumaton,
saman sanoman jouluna kuulla mä saan:
Joulu on, joulu on, syntynyt viaton Jeesus on.” 

Siinähän se joulun ydin on. Se on jouluyön enkelten viestissä: “Älkää peljätkö, sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa.” Jumala oli syntynyt ihmiseksi. Maailman historian suurin ja ihmeellisin ihme oli tapahtunut.

Mutta miksi? Miksi Jumala syntyi ihmiseksi?

Vastauksen antaa meille Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä. Hän viittasi Jeesukseen ja sanoi: “Katso Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.”

Syntiinlankeemuksessa koko ihmissuvun päälle lankesi kadottava synnin kuorma. Nyt tuli tuon kuorman poistaja, joka kärsimisellään ja kuolemallaan otti pois meidän syntimme ja teki sovinnon synnin vuoksi vihastuneen Jumalan kanssa. Siksi Jeesus kehotti meitä sanomaan täydellä luottamuksella: “Isä meidän, joka olet taivaassa.” Nyt jokainen, joka ottaa Jeesuksen vastaan, pääsee Jumalan lapseksi. Isä on järjestänyt kaiken.

Joulu merkitsee pelastussanoman huippua. Se on vakuutus siitä, että minullakin on Jeesus, joka ottaa pois minun syntini ja syyllisyyteni.

Joulun ilosanoma tahtoo tänäkin jouluna laskeutua meidän kiireiseen ja stressattuun elämäämme. Joulun sanoman kirkkaus loistaa yhä meidän pimeässä maailmassamme, joka elää atomisodan uhan alla.

Isä tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Varpunenkaan ei putoa oksalta Taivaan Isän tietämättä. 

Joulun Herran rauha täyttäköön teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.