Valvomisen sunnuntai 1990

Saarna Karttulan kirkossa 18.11.1990

1. vuosikerta


Matt. 25: 1-13

Jeesus sanoi: "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa.

Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.'

Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat'. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.'

Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin.

Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä'.

Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.


Nyt on hetki meidän unesta nousta. Yö on pitkälle kulunut ja päivä on lähellä.

Jumalan sana korostaa aina tätä hetkeä. Olemme Jumalan kasvojen edessä tässä ja nyt. Nyt kuuluu kehotus: valvokaa!

Nyt on otollinen aika, nyt on pelastuksen päivä. Se, mitä tänään teemme tai tekemättä jätämme, ulottuu iäisyyteen asti.

Tyhmät neitsyet siirsivät öljyn hankkimisen lamppuihinsa aina huomiseen. Heidän lamppunsa eivät palaneet heidän eläessään, ne eivät palaneet myöskään viimeisenä päivänä.

Viisaat neitsyet taas kokosivat öljyä lamppuihinsa tämän elämän aikana, ja niin lamput loistivat hääjuhlaan lähdettäessä.

Palavatko meidän lamppumme nyt, tänään? “Uskon lamppu lakkaamatta öljystäsi loistakoon”, veisataan virressä. Lamppu ilman öljyä on hyödytön. Tarvitaan öljyä, tarvitaan Pyhän Hengen synnyttämää uskoa Jeesukseen Kristukseen. Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä. (Joh. 3:36)  Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut. (Ap.t. 16: 31)

Ilman uskoa on mahdoton olla Jumalalle otollinen. Kertomuksemme öljy on Pyhän Hengen synnyttämä usko meidän sydämissämme. Ellemme tule uskoon elämämme aikana, emme pääse siihen viimeisenä päivänäkään. 

Kaikille meille tulee uni, kuoleman uni. Ruumiimme pannaan hautaan ja sielumme odottaa tuonelassa viimeistä päivää joko paratiisissa tai vaivan paikassa. Yösydännä, kun vielä on pimeää, mutta päivä on jo lähellä, kuuluu läpi maailmankaikkeuden huuto: “Katso, ylkä tulee. Menkää häntä vastaan.” Tästä hetkestä 1. Tess. 4 kertoo: ”Itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin; sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.”

Jeesus sanoo, että tulee hetki, jolloin kaikki, jotka haudoissa ovat, kuulevat hänen äänensä ja tulevat esiin, ne jotka ovat hyvää tehneet, elämän ylösnousemukseen ja ne jotka ovat pahaa tehneet, tuomion ylösnousemukseen. Kaikki kuolonuneen nukkuneet heräävät. Suuri hääjuhla, Karitsan häät, alkavat taivaassa. 

Mutta kun vielä on pimeää, tarvitaan lampun valoa. Lamput on aika laittaa kuntoon ja sytyttää, sillä on lähdettävä hylkää vastaan. Monet huomaavat, että lamppu ei sytykään, sillä öljy puuttuu. Nyt tulee tosi kiire. Ensin he menevät niiden luo, joiden lamput näkyvät jo palavan, ja pyytävät öljyä. Mutta kullakin on sitä vain vähän. Se ei riitä. Pyhän Hengen aika on nyt ohi. Öljyä olisi ollut kerättävä silloin, kun Pyhä Henki toimi heidän keskellään evankeliumin kautta, ennen kuolonuneen nukahtamista.

Kiire Jumalan valtakunnan asioissa on hyvä asia nyt, tänä päivänä, mutta Jeesuksen tullessa on liian myöhäistä alkaa toimia. Palavin lampuin kulkevat menevät hääjuhlaan ja ovet suljetaan. — Ovelta kuuluu kolkutusta. Sinne ovat tulleet myös ne, jotka lähtivät yljän tullessa öljyä hankkimaan. Aivan taivaan ovelle asti he pääsevät. Mutta ovi ei aukea. “Herra Herra avaa meille”, he anelevat. Mutta ovi pysyy suljettuna. He kuulevat oven takaa äänen: “Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.” He eivät olleet tehneet tuttavuutta Jeesuksen kanssa täällä ajassa. Nyt se on liian myöhäistä. Armon aika kuluu loppuun kuolinhetkeen mennessä. 

Rakkaat ystävät! Nyt, tänä päivänä, on vielä taivaan portti avoinna meille kaikille. Nyt on aika hankkia öljyä. Nyt on otollinen hetki kääntyä Herran Jeesuksen puoleen, nyt on pelastuksen päivä.