Puhe Kauneimmissa joululauluissa
Syvänniemen kirkossa 16.12.1984
Kauneimmat joululaulut ja lähetystyö kuuluvat perinteisesti kiinteästi yhteen. Voidaan siis sanoa, että Kauneimpien joululaulujen kaiku kiirii kaikkialle sinne, missä Suomen kirkko tekee lähetystyötä. Virressä veisaamme: “Autuuden ja armon sana kulkee maihin kaukaisiin.”
Karttulan seurakunnasta on koko Palmujen perhe lähtenyt Etiopiaan viemään hyvää sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta. Kaukoidän Hongkong on uusi nimikkokohteemme.
Jouluyönä enkeli ilmoitti kaikille kansoille suuren ilosanoman: “Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra Daavidin kaupungista.” Kristus kuuluu kaikille. Autuuden ja armon sana on saatava kaikkien kuuluville.
Lähetystyötä siis tarvitaan. Mutta miten kirkon lähetystyö oikein toimii? Jotta sanoma lähtisi liikkeelle, tarvitaan lähettävä seurakunta. Raamattu kysyy: “Kuinka he voivat uskoa siihen, josta eivät ole kuulleet? Ja kuinka he voivat kuulla, ellei ole julistajaa? Ja kuinka kukaan voi julistaa, ellei ketään lähetetä?” Niin kuin kirjoitettu on: “Kuinka suloiset ovat niiden jalat, jotka hyvää sanomaa julistavat.”
Lähettävän seurakunnan osuus on siis ratkaiseva. Uuden lähetyskurssin eräiltä lähtijöiltä kysyttiin, millaisena he näkevät lähettävän seurakunnan ja ystävien osuuden lähettiperheelle. Tuohon perheeseen kuului isä pastori, äiti merkonomi sekä kolme lasta. He sanoivat: “Odotamme lähettävältä seurakunnalta hengellistä tukea, esirukousta ja yhteyttä.” Samaa sanoi eräs toinen perhe: “Paljon esirukousta ja yhteydenpitoa.” Huomasitteko, että kukaan ei puhunut rahasta? He muistavat jatkuvasti Jeesuksen kehotuksen: “Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin teille annetaan kaikki tämäkin.”
Meitä kaikkia kutsutaan vastuun kantajiksi lähetystyössä. Työ on Jumalan ja me saamme olla hänen työtovereitaan. Sydämin suin ja kätten töin voimme olla työssä mukana. Kristus tarvitsee suloisia jalkoja ja avoimia sydämiä, että hänen hyvä tahtonsa voisi tapahtua ja kaikki ihmiset voisivat pelastua.