Helluntai 1991

Saarna Karttulan kirkossa 19.5.1991

2. vuosikerta


Joh. 12: 44-50

Mutta Jeesus huusi ja sanoi: "Joka uskoo minuun, se ei usko minuun, vaan häneen, joka on minut lähettänyt. Ja joka näkee minut, näkee hänet, joka on minut lähettänyt. Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen. Ja jos joku kuulee minun sanani eikä niitä noudata, niin häntä en minä tuomitse; sillä en minä ole tullut maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman. Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä. Sillä en minä itsestäni ole puhunut, vaan Isä, joka on minut lähettänyt, on itse antanut minulle käskyn, mitä minun pitää sanoman ja mitä puhuman. Ja minä tiedän, että hänen käskynsä on iankaikkinen elämä. Sen tähden, minkä minä puhun, sen minä puhun niin, kuin Isä on minulle sanonut."Tänään on helluntai, Pyhän Hengen vuodattamisen päivä ja seurakunnan syntymäpäivä. 

Jeesus täytti sen, minkä hän oli luvannut. 10 päivää opetuslapset odottivat Jerusalemissa Pyhää Henkeä. Ja kun he helluntaipäivänä olivat kaikki yhdessä koolla, kuului yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko sen huoneen, jossa he istuivat. Tuliset liekit jakaantuivat heidän päällensä ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua vierailla kielillä. He julistivat elävän Jumalan sanaa kunkin kuulijan omalla kielellä.

Koolla oli väkeä monesta eri maasta. He ihmettelivät suuresti sitä, että kukin heistä kuuli puhuttavan Jumalan suurista teoista hänen omalla kielellään. Voimallinen sanan julistus johti seurakunnan syntymiseen.

Tämän sunnuntain epistolateksti kertoo tästä. Siinä Pietari piti valtavan puheen ja sanoi lopuksi: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu."

Nyt otettiin käyttöön kristillinen kaste, jonka kautta yhä päästään seurakunnan jäseneksi.

Tässä Suomen ev.lut kirkko on ehdoton. Ruotsissa on kuulemma seurakunnissa paljon myös katsastamattomia jäseniä. Suomen kirkossa ei ainakaan vielä ole, toivottavasti ei koskaan tulekaan. Pyhä kaste on portti seurakunnan yhteyteen. Sitä se oli jo noin 2000 vuotta sitten ja sitä se on tänä päivänä.

Raamattu sanoo yhä: “Ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.” Pyhä Henki on lahja meille kastetuille. Hänet on annettu sinulle ja minulle kastehetkellä. 

Mutta miten on nyt tällä hetkellä? 

Täällä maailmassa toimii voimakkaasti myös toinen henki. Alussa sanottiin alttarilta: Tulkoon armon ja totuuden Henki sydämeen, että maailman henki pakenisi meistä.

On kaksi henkeä: Pyhä Henki ja maailman henki. Ne käyvät jatkuvaa taistelua jokaisesta kastetusta. Maailman henki esiintyy siellä, missä remutaan ja räyhätään. Pyhä Henki viihtyy hiljaisuudessa ja siellä, missä Jumalan sana, evankeliumi, on esillä. Kumpi herra on sinun sydämesi valtias? 

Maailman henki vie yhä kauemmaksi Jumalasta ja hänen sanastaan. Pyhä Henki koko ajan kirkastaa Kristuksen merkitystä. Hän näyttää todeksi synnin kadottavan vaikutuksen ja kehottaa jatkuvasti käymään armoistuimen eteen, että  löytäisimme armon avuksemme oikeaan aikaan.

Tosiasia on,  ettemme voi palvella kahta herraa, kahta Jumalaa, pahaa henkeä ja Pyhää Henkeä.

Tämän päivän evankeliumitekstissä Jeesus sanoo: "Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen."

Maailman henki jättää pimeyteen, kadottaa. Pyhä Henki johtaa sanan valkeuteen ja lopulta iankaikkiseen kirkkauteen taivaassa. Maailman henki panee huolehtimaan vain ajallista asioista, Pyhä Henki johtaa huolehtimaan iankaikkisesta sielun pelastuksesta. Pyhä Henki lähettää hyvän sanoman julistajat lähelle ja kauas, lähetystyöhön.

Rakkaat ystävät! Kumman hengen palveluksessa tahdomme tänään olla? Kuka on meidän herramme ja paimenemme? Ketä me tottelemme ja mihin suuntaan kuljemme?

Pyhä Henki annetaan niille jotka häntä pyytävät. Siis pyydämme nyt: Tule Pyhä Henki, laskeudu taivaasta alas, meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Aamen.