4. adventtisunnuntai 2008

Saarna Pyhäjoen kirkossa 21.12.2008


Tule Pyhä Henki tänne meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan.


Matt. 1: 18-24

Jeesuksen Kristuksen syntyminen oli näin. Kun hänen äitinsä Maria oli kihlattu Joosefille, huomattiin hänen ennen heidän yhteenmenoaan olevan raskaana Pyhästä Hengestä. Mutta kun Joosef, hänen miehensä, oli hurskas, ja koska hän ei tahtonut saattaa häntä häpeään, aikoi hän salaisesti hyljätä hän Mutta kun hän tätä ajatteli, niin katso, hänelle ilmestyi unessa Herran enkeli, joka sanoi: "Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa tykösi Mariaa, vaimoasi; sillä se, mikä hänessä on siinnyt, on Pyhästä Hengestä. Ja hän on synnyttävä pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä." Tämä kaikki on tapahtunut, että kävisi toteen, minkä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: "Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja tälle on annettava nimi Immanuel", mikä käännettynä on: Jumala meidän kanssamme. Herättyään unesta Joosef teki, niinkuin Herran enkeli oli käskenyt hänen tehdä, ja otti vaimonsa tykönsä


Tämän sunnuntain aiheena on Herran syntymä on lähellä.

Joulu on lähellä. Jumalan lupaukset täyttyvät. Vanhan Testamentin profeetat olivat ilmoittaneet ja ennustaneet jo 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää: “Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja sinun on annettava hänelle nimi Immanuel. Se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.” Tai: “Tulee aika”, sanoo Herra, “jolloin Daavidin suvusta nousee Vanhurskas Verso. Hän on kuningas, joka hallitsee viisaasti ja saattaa maassa voimaan oikeuden ja vanhurskauden.”

Jeesuksen syntymää oli odotettu satoja vuosia. Jo Eeva paratiisissa luuli, että kun hän synnyttää seuraavan pojan, se polkee rikki sen käärmeen pään, joka vietteli hänet syntiin.

Mutta Jumalan myllyt jauhavat hitaasti. Sukupolvi toisensa jälkeen eli ja kuoli. 

Mutta nyt oli tullut aika, jolloin Vanhurskas Verso nousee Daavidin suvusta. Jumala piti sen, minkä hän oli luvannut. Neitsyt Maria tuli raskaaksi. Jeesuksen syntymä oli nyt lähellä. Se oli yllätys sekä Joosefille että Marialle, jopa niin suuri yllätys, että Joosef aikoi kaikessa hiljaisuudessa purkaa kihlauksen, jonka hän oli solminut Marian kanssa. Mutta Herran enkeli ilmoitti unessa Joosefille, että Pyhä Henki oli tehnyt Marian raskaaksi.

Joosef oli kuuliainen mies ja teki niinkuin enkeli oli ilmoittanut ja otti Marian vaimokseen. Maria sai kunniakkaan tehtävän. Hänestä tuli koko maailman pelastajan, Jeesuksen, äiti.

Myöhemmin Maria ymmärsi tehtävänsä suuruuden, kun hän ylistysvirressään veisasi: “Vastedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi.”

Marialle oli alkanut nyt 9 kk kestävä odotusaika. Herran syntymä oli lähellä.

Viimeisellä odotuskuukaudella oli lähdettävä pitkälle ja rasittavalle matkalle Betlehemiin. Matkaa tehtiin kävellen ja aasilla ratsastaen. Se oli pitkä ja vaivalloinen matka, jonka pituus oli n. 150 km.

Betlehemissä tapahtui maailman suurin ja ihmeellisin tapahtuma: neitsyt synnytti pojan, jolle annettiin nimi Jeesus, Immanuel, Jumala on kanssamme. Jumala oli tullut keskellemme asumaan meidän kanssamme. Myöhemmin Jeesus lupasi, että hän on omiensa kanssa joka päivä maailman loppuun saakka. Ne, jotka kuolevat uskossa, saavat jatkaa hänen läsnäoloaan iankaikkisesti taivaassa. Jeesus lupaa, että se, joka uskoo häneen, saa iankaikkisen elämän. Jumalan hyvä ja armollinen tahto on, että kaikki ihmiset pelastuisivat. Hän ei tahdo, että yksikään hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän.

Golgatalla vuotaneella pyhällä ja kalliilla verellään Kristus tahtoo puhdistaa meidät kaikesta synnistä ja vääryydestä. Erästä joululaulua hieman muunnellen voimme laulaa: “Sä sydämeeni joulun teet, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.” Jeesus sen tekee. Jeesus antaa joulun meidän sydämeemme. Hän tekee oikean joulun. 

Jeesus sanoo: “Katso, minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.” 

Kuuletko, kuinka Jeesus nytkin kolkuttaa sydämesi ovella?

Eräs taiteilija on kuvannut tätä tapahtumaa. Jeesus seisoo oven takana ja kolkuttaa. Ovessa ei ole ripaa ulkopuolella. Sydämen ovi avataan vain sisäpuolelta. Kun Jeesus kolkuttaa ovella, vain sinä voit avata sen sisäpuolelta. Sanotko: Amen, tule Herra Jeesus. Silloin meille tulee oikea joulu. Saamme aterioida Jeesuksen kanssa. Saamme syödä todellista jouluateriaa jo täällä ajassa ja kerran iankaikkisesti taivasten valtakunnassa.

Aamen.