23. kolm.p. jälk. sunn. 1994

Saarna Karttulan kirkossa 30.10.1994


Matt. 18: 15-22

Jeesus sanoi: Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken. Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin. Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä 'jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla'. Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin. 

Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa.

"Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään." 

Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: "Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?" "Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa", vastasi Jeesus


Tämän sunnuntain aiheena on Antakaa toisillenne anteeksi. Milloin sinä viimeksi annoit anteeksi lähimmäisellesi? 

Anteeksianto on jumalallista alkuperää. Siksi se on niin vaikeaa meille syntiin langenneille ihmisille. Jeesuksen opetuslapsetkin tunsivat tuon vaikeuden. Pietari kysyi: “Kuinka monta kertaa minun on annettava veljelleni anteeksi?” Tässä Pietari ei tarkoita lihallista veljeään, vaan toista ihmistä yleensä. Hänestä korkein määrä oli 7 kertaa. Mutta Jeesuksen vastaus oli yllättävä: “Ei 7, vaan 77 kertaa.” Jeesus tahtoi sanoa tällä, että on annettava anteeksi rajattomasti.

Miten ihminen siihen pystyy? Ei mitenkään, ellei hänellä ole yhteyttä anteeksiantamuksen lähteeseen, Jeesukseen Kristukseen.

Jos Jeesus antaisi anteeksi syntimme vain 7 kertaa, emme enää olisi tässä kirkossa, sillä ilman anteeksiantamusta ei ole elämää. 

Luther sanoo: “Jeesuksen Kristuksen tähden Jumala antaa meille kaikki synnit joka päivä runsain määrin anteeksi.” Yhdenkään ihmisen kohdalla ei riitä 77 anteeksiantoa päivässä.

Kuollessaan Golgatalla lähes 2000 vuotta sitten Jeesus antoi meille kaikki syntimme anteeksi. Hän vuodatti pyhän ja kalliin verensä syntiemme sovitukseksi. Saimme suuren lahjan. Mutta lahja pääsee täyteen arvoonsa vasta sitten, kun se otetaan vastaan. Joko sinä, nuori, tai sinä, vanhempi, olet ottanut tuon lahjan vastaan? Syntien anteeksiantamuksen lahja voidaan ottaa vain uskolla vastaan.

Kerran vankilassa ollessaan apostoli Paavali tarjosi tätä lahjaa pelosta vapisevalle vanginvartijalle sanoen: “Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.” Lahja kelpasi tuolle miehelle. Raamattu kertoo, että hän kutsui Paavalin kotiinsa, ja hän ja koko hänen perhekuntansa kastettiin, ja niin heistä tuli kristittyjä.

Sinutkin on kastettu. Sinä, rippikoulunuori, olet tullut juuri siksi tänä päivänä kirkkoon, koska sinut on jo pienenä lapsena kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sinulle annettiin nimi, ja niin sinusta tuli kristitty.

Mitä se merkitsee?

Vähä Katekismus opettaa: “Kaste vaikuttaa syntien anteeksiantamuksen, vapahtaa kuolemasta ja paholaisesta ja antaa iankaikkisen autuuden kaikille, jotka uskovat Jumalan sanat ja lupaukset.” Sitten kysytään, mitkä ovat nämä Jumalan lupaukset. Raamattu vastaa: “Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”

Sinut on siis kastettu. Nyt kysytään: Uskotko sinä siihen, mihin sinut on kastettu? Uskotko sinä Herraan Jeesukseen? Uskotko Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen? Äsken tunnustimme uskomme: Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan…”

Kaste toimituksena ei takaa vielä syntien anteeksiantamista, vaan kaste ja usko yhdessä. Uskoa vailla oleva on syntien anteeksiantamuksen ulkopuolella. “Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen…” Tämä on kovaa tekstiä.

Isä Jumalalle ei ole mieleen, että yksikään hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän. Siksi meille annettiin Jeesus. Hän on pelastusrengas synnin meressä kamppailevalle ihmiselle. Jokainen, joka tarttuu tuohon pelastusrenkaaseen, pelastuu iankaikkiseen elämään.

Rakkaat ystävät! Ottakaamme taivaasta annettu lahja tänään vastaan. Se lahja on nyt jokaiselle tarjona. Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.