22. kolm.p. jälk. sunn. 1991

Saarna Karttulan kirkossa 27.10.1991

2. vuosikerta


Matt. 18: 15-22

Jeesus sanoi: Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi. Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'. Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani.

Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa.

Vielä minä sanon teille: jos kaksi teistä maan päällä keskenään sopii mistä asiasta tahansa, että he sitä anovat, niin he saavat sen minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä."

Silloin Pietari meni hänen tykönsä ja sanoi hänelle: "Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?" Jeesus vastasi hänelle: "Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän.


Tämän sunnuntain aiheena on: Antakaa toisillenne anteeksi. Koko teksti puhuu ihmissuhteista seurakunnassa. Ohjeet ovat itsensä Jeesuksen antamia ja sen vuoksi täysin päteviä ja varteenotettavia.

Kaikissa ihmissuhteissa punaisena lankana on anteeksiantaminen. Raamattu sanoo: “Missä anteeksiantamus on, siellä on elämä ja autuus.”

Kun toinen pyytää anteeksi ja toinen antaa anteeksi, silloin taivas laskeutuu alas meidän keskellemme. Se, mikä on päästetty maan päällä, on päästetty taivaassa.

Mutta jos emme anna anteeksi, ei taivaallinen Isäkään anna meille anteeksi. Taivas pysyy suljettuna ja kovuus täyttää mielet ja sydämet. Siellä missä synnit pestään pois Jeesuksen veressä, ne todella heitetään anteeksiantamuksen mereen, eivät ne sieltä enää nouse.

Mutta missä ei anteeksiantamusta ole, siellä synti pysyy ja kadottaa. Se, minkä sidomme maan päällä, sidotaan myös taivaassa.

Anteeksiantamus tuo myös rukousyhteyden Jeesukseen uskovien elämään. Jeesus lupaa, että missä kaksi sopii jostakin asiasta, heitä kuullaan. Sillä missä on kaksi rukoilijaa, siellä Jeesus on kolmantena. Hän kuulee ja hän vastaa. Isä taivaasta antaa, mitä Jeesuksen nimessä rukoileva pyytää.

Kun rukoilemme, voimme vedota tähänkin lupaukseen ja kiittää siitä, että meitä kuullaan ja annetaan, mitä olemme anoneet. Jeesus sanoo: “Anokaa, niin teille annetaan.”

Kaiken tämän tulee tapahtua anteeksiantavan rakkauden ilmapiirissä. Jos meillä on rakkaudeton mieli ja kivi kourassa, meitä ei kuulla eikä vastata.

Voisiko anteeksiantamiselle asettaa joitakin rajoja? Voimme kysyä kuin Pietari: “Onko annettava anteeksi ihan seitsemän kertaa?”

Kun tuhlaajapoika palaa kotiin, isä ei laske syntien määrää, vaan kaikki annetaan anteeksi. Kaikki entinen heitetään meren syvyyteen ja uusi tulee tilalle. Alkaa uusi elämä Jeesuksen Kristuksen yhteydessä.

Raamattu sanoo: “Sillä niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman.”

Meitä kehotetaan tulemaan joka päivä armoistuimen eteen, että löytäisimme armon avuksemme oikeaan aikaan. Kristuksen ristin juurella on tänäkin päivänä anteeksipyytämisen ja anteeksisaamisen oikea paikka. Jos joku on saanut paljon anteeksi, hän rakastaa paljon.

Rakkaat ystävät! Kun kuljemme tätä elämän matkaa, kohtaamme enemmän ja vähemmän hankalia lähimmäisiämme, niin antakaamme heille anteeksi. Muistakaamme omaa suurta velkaamme Jumalan edessä. Kymmenen tuhannen leiviskän velat eivät tule meiltä koskaan maksetuiksi. Voimme pelastua vain, kun Kristus antaa koko suuren velkamme anteeksi.

Jeesus opettaa, että jos te annatte toisillenne anteeksi, teidän taivaallinen Isännekin antaa teille anteeksi. Tämä on kultainen elämänohje. Ken sitä seuraa, seuraa itseään Jeesusta kaidalla tiellä taivasta kohti.

Tässä meille selviää anteeksiantamuksen syvin salaisuus: Anteeksiantamus tuo elämäämme Elämän ja Kristuksen luona iankaikkisen autuuden. “Ainoa anteeks’antamus, ainoa synnin sovitus, ja ainoa tie armohon Jeesuksen risti yksin on.”

Aamen.