2. pääsiäisen jälk. sunn.

Saarna Lapinlahden kirkossa 17.4.1983

3. vuosikerta


Joh. 10: 1-10

Jeesus sanoi: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka ei mene ovesta lammastarhaan, vaan nousee sinne muualta, se on varas ja ryöväri. Mutta joka menee ovesta sisälle, se on lammasten paimen. Hänelle ovenvartija avaa, ja lampaat kuulevat hänen ääntänsä; ja hän kutsuu omat lampaansa nimeltä ja vie heidät ulos. Ja laskettuaan kaikki omansa ulos hän kulkee niiden edellä, ja lampaat seuraavat häntä, sillä ne tuntevat hänen äänensä. Mutta vierasta ne eivät seuraa, vaan pakenevat häntä, koska eivät tunne vierasten ääntä."

Tämän kuvauksen Jeesus puhui heille; mutta he eivät ymmärtäneet, mitä hänen puheensa tarkoitti.

Niin Jeesus vielä sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: minä olen lammasten ovi. Kaikki, jotka ovat tulleet ennen minua, ovat varkaita ja ryöväreitä; mutta lampaat eivät ole heitä kuulleet. Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu, ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen. Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.


Tänään on Hyvän Paimenen sunnuntai. Kaikki tekstit puhuvat meille todellisesta, uskollisesta ja kärsivällisestä Paimenesta, Jeesuksesta Kristuksesta.

Täällä maailmassa on myös muita paimenia. Suurin joukoin ihmiset juoksevat heidän perässään ajattelematta, mihin heitä johdetaan ja miten kaikki päättyy. Nämä ovat vieraita paimenia, varkaita ja ryöväreitä, jotka tahtovat tuhota lammastarhan. He menevät lammastarhaan muualta kuin ovesta.

Mutta lammasten paimen menee sisälle ovesta ja lampaat kuulevat hänen äänensä. Hän kulkee niiden edellä ja ne seuraavat häntä.

Tekstimme kertoo, että opetuslapset eivät ymmärtäneet tätä Jeesuksen vertausta. Siksi hän selitti sen heille. Jeesus tarkoittaa, että ne, jotka ovat hänen omiaan, kuulevat hänen äänensä ja seuraavat häntä.

Samalla kun Jeesus on hyvä paimen hän on myös lammastarhan ovi. Ne, jotka ovat pyrkineet lammastarhaan muualta kuin Jeesus-oven kautta, ovat vääriä paimenia, varkaita ja ryöväreitä.

Jeesus on ainoa Jumalan ilmoittaja. Jeesus on ainoa, joka ensin on voinut sanoa Jumalasta, että hän on Isä, Abba. Jeesuksella oli jatkuva yhteys Isään, joka oli hänet lähettänyt. Ja nyt mekin saamme jatkuvasti sanoa: “Isä meidän, joka olet taivaassa.”

Hyvä Paimen tuli johtamaan meitä taivaallisen Isän luokse.

Jeesus on tänäänkin ainoa ovi pelastukseen. Taivaan alla ei ole muuta nimeä annettu, jossa voimme pelastua, kuin Jeesuksen Kristuksen nimi. Vain hänen kauttaan kulkee tie totiseen lammastarhaan ja ulos totisille laitumille. 

Lammastarhasta, seurakunnasta, kulkee tie kärsivien lähimmäisten luokse aina maan ääriin asti. Jeesuksen tahto on, että kaikki tehtäisiin hänen opetuslapsikseen, saisivat  kulkea ovesta sisälle totiseen lammastarhaan, ja sitten menisivät työhön Jumalan valtakuntaan. Lähetystyö on juuri sitä, että käydään ulos.  Jeesus jatkaa, että se joka näin tekee, löytää laitumen. 

Kun kuljemme täällä maailmassa Jeesuksen viitoittamaa tietä ja seuraamme häntä, löydämme oikean laitumen. Silloin voimme sanoa: “Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään. Virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. Hän virvoittaa minun sieluni. Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä tähden.”

Hyvä Paimen, Jeesus, on tullut, että meillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys. Herran hoidossa olevalta ei mitään hyvää puutu.