18. kolm. p. jälk. sunn. 1990

Saarna Karttulan kirkossa 14.10.1990

1. vuosikerta


Matt. 22: 34-46

Mutta kun fariseukset kuulivat, että hän oli tukkinut saddukeuksilta suun, kokoontuivat he yhteen; ja eräs heistä, joka oli lainoppinut, kysyi häneltä kiusaten: "Opettaja, mikä on suurin käsky laissa?"

Niin Jeesus sanoi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'. Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."

Ja fariseusten ollessa koolla Jeesus kysyi heiltä sanoen: "Mitä arvelette Kristuksesta? Kenen poika hän on?" He sanoivat hänelle: "Daavidin". Hän sanoi heille: "Kuinka sitten Daavid Hengessä kutsuu häntä Herraksi, sanoen: 'Herra sanoi minun Herralleni: Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi alle'. Jos siis Daavid kutsuu häntä Herraksi, kuinka hän on hänen poikansa?"

Ja kukaan ei voinut vastata hänelle sanaakaan; eikä siitä päivästä lähtien yksikään enää rohjennut kysyä häneltä mitään.


Tämän sunnuntain on on Elämämme kallein asia. Kristinoppimme sanoo sen näin: “Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia.”

Tekstimme vie meidät juuri tämän asian tarkasteluun. Juutalaiset, jotka etsivät pelastusta lakia noudattamalla, kysyivät: “Mikä on suurin käsky laissa? Jeesus antoi vastauksen: “Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi’.”

Juutalaiset olivat hajottaneet Jumalan lain pieniin osasiin. Käskyjä oli 248 ja kieltoja yhtä paljon kuin päiviä vuodessa, eli 365. Lain käskyjen ja kieltojen suuri määrä pakotti kysymään sitä, mistä oikein oli kysymys. Eräs Jeesuksen ajan juutalainen ajattelija, Filan, on päässyt jo asian ytimeen sanoessaan: “Se on täydellinen, joka omistaa molemmat: rakkauden Jumalaan ja rakkauden ihmiseen.” Tai eräs toinen rabbi, Hillel, sanoi: “Älä tee lähimmäisillesi, mitä itse vihaat.” Siinä on koko laki ja kaikki muu on sen selitystä. Siinä on juuri sama sisältö kuin ns. kultaisessa säännössä: “Mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” 

Verrattomalla tavalla Jeesus yhdisti lopullisesti koko lain yhdeksi rakkauden kaksoiskäskyksi: “Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Jeesus opettaa, että joka rakastaa, se on lain täyttänyt. Tässä kohden laki ja evankeliumi yhdistyvät, sillä rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. 

Mutta onko meillä tätä Jeesuksen opettamaa rakkautta Jumalaan ja lähimmäiseen? Tunnemme syvän vajavaisuutemme tässä asiassa. 

Jeesus kysyy myös meiltä: “Mitä arvelette Kristuksesta, kenen poika hän on?” Juutalaiset vastasivat tähän kysymykseen: “Daavidin”. Mutta Jeesus osoitti, että hän on enemmän kuin Daavidin poika, koskapa Daavid kutsuu häntä herraksi. Eihän isä sano poikaansa herrakseen.

Jeesus osoitti, että kun fariseukset ja kirjanoppineet eivät tunteneet häntä, he eivät voineet oikein rakastaa Jumalaa ja lähimmäistä. Vaikka Kristus Messias, Jumalan, Taivaan Isän rakkauden ruumiillistuma, oli heidän edessään, he eivät häntä tunteneet. He vain kiusasivat häntä, pilkkasivat, löivät, sylkivät, pahoinpitelivät ja lopulta tappoivat. 

Näin on vieläkin tässä maailmassa. Ilman Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tuntemista olemme toinen toisillemme susia. Siksi on yhä uudelleen opiskeltava elämämme kalleinta asiaa, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen tuntemista.

Pyhä Henki kirkastaa meille Jumalan suuren rakkauden. Ja kun tämä tapahtuu, ymmärrämme oman paikkamme kodissa, seurakunnassa ja koko maailmassa. Meidät on kutsuttu rakastamaan Jumalaa ja lähimmäisiä. Mutta kun emme sitä luonnostamme osaa, meidän on katsottava Kristuksen rakkauteen, joka huipentui Golgatalla. Sieltä kuuluu huuto: “Se on täytetty.” Rakkaus täytti lain. Kuolema ei voinut Jumalan rakkautta sammuttaa, vaan senkin täytyi sitä kirkastaa. Tämän rakkauden valtaamana lähetystyöntekijät yhä lähtevät maan ääriin asti kertomaan, että Jumala rakastaa meitä Jeesuksen Kristuksen kautta.