11. sunnuntai helluntaista

11. sunnuntai helluntaista, liturgia Suonenjoki


Johdanto

Ystävät! Ennen vanhaan kutsuttiin sunnuntaita ja viikonloppua pyhäksi. Jo lauantaina tupien lattiat kuurattiin ja puhtaat matot levitettiin lattialle. Se tiesi pyhän tuloa. Pyhäaamuna sitten lähdettiin kirkkoon, Jumalan pyhään huoneeseen, kokemaan pyhän tuntu. Kehotettiin toinen toistaan virren sanoin: Tulkaa te kuin työtä teette, joita raskautetaan. Jeesuksenne etsii teitä, omiin töihin eksyneitä, antaa teille uskoa, sieluillenne lepoa. Anna aina luonas olla ja sun kanssas yhdeks’ tulla.

Nytkin on pyhäpäivä. Sen nimi on Etsikkoaikoja. Yhä Jeesus etsii meitä, omiin töihin eksyneitä. Tänne kirkkoon hän on koonnut meidät, löytämänsä, yhteen. Seuroissa veisaamme vieläkin samaa etsikkoajan virttä, johon juuri viittasin. Siinä onkin hyvä säepari: Sinne käännä aina mieli, missä pyhät Pyhän kohtaa. 

Olemme tulleet kohtaamaan Pyhän Vapahtajamme. Pyhät kohtaavat Pyhän. Meidän pyhyytemme ei tietenkään voi olla omatekoista pyhyyttä, vaan Jeesukselta lahjaksi saatua pyhyyttä. Hän verellään ja koko pelastavalla työllään tekee syntisistä pyhiä ja sairaista terveitä. Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Nyt nöyrrymme tunnustamaan epäpyhyytemme pyhälle Herralle: 

Synnintunnustus

Mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen. Paljon on meissä omahyväisyyttä, kovuutta ja uhmaa ajatuksissa, sanoissa ja teoissa. Olemme haavoittaneet lähimmäisiämme, vaikka meidän olisi pitänyt rakastaa heitä kuin omaa itseämme. Sinua, Jumala, pidämme kovin vähäpätöisenä tekijänä, vaikka juuri sinä olet ihmiselle ja hänen elämälleen kaikki kaikessa. Sinun pyhyytesi merkitsee meille niin vähän, ettemme edes tuokioksi pysähdy pyhyytesi ja kirkkautesi eteen, vaikka jo isämme opettivat meitä, että meidän tulisi aina olla luonasi ja tulla yhdeksi kanssasi. Isä, katuvaisina olemme edessäsi. Valmista sydämemme kiitollisena vastaanottamaan anteeksiantamuksesi.


Synninpäästö

Jeesus vastasi heille: Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä, jotta he kääntyisivät. Uskosi on sinut pelastanut. mene rauhassa. (Lk 5:31 ja 7:50)


Kollehtarukous

Herra Jeesus Kristus. Sinä olet Paimen, joka rakkaudessa ja kärsivällisenä etsit eksyneitä. Osoita meille tie, joka johtaa sinun luoksesi. Kun olemme tienhaarassa ja ratkaisun paikalla lähteäkö kulkemaan sinun kanssasi vai ilman sinua, auta meitä tekemään oikea valinta. Sanomme selkeästi ja yksinkertaisesti: Sinun kanssasi nyt ja ikuisuuteen asti.


Esirukous

Jeesus, Sinä olet se Hyvä Paimen, joka etsit eksyneitä. Jatkathan tätä työtäsi tänäänkin meidän keskuudessamme. Tahdot, että me olisimme työtovereitasi. Kyselemme arkoina, onko meistä niin vaativaan työhön kuin mitä valtakunnassasi etsikkoaikoina tehdään. Siunaa kuitenkin vähäinen yrityksemme viedä kutsuasi lähelle ja kauas. Siunaa seurakuntamme nimikkolähettien työ Etiopiassa ja Senegalissa, siunaa ystävyysseurakuntaamme Skuoritsaa, naisten lähetyspiirimme lukutaitokampanjaa Nepalissa ja stipendiaattiamme Namibiassa.

Kun annat ihmiselle etsikkoajan, vahvista jokaista, joka haluaa lähteä seuraamaan sinua, että hänen päätöksensä olisi vakaa. Siunaa myös epävarmoja ratkaisun tekijöitä.

Vahvista kaikkia niitä esirukoilijoita, jotka anovat sinulta etsikon aikaa tälle Suomen kansalle ja koko maailmalle. Aina ei ole paljonkaan merkkejä nähtävissä tällaisten rukousten kuulemisesta. Auta rukoilijoita silloinkin jatkamaan rukoustyötään uskollisesti. Vahvista erityisesti etsivän nuorisotyön tekijöitä. Anna kärsivällisyyttä odottaa, milloin sato kypsyy korjattavaksi.

Kiitämme menneitten sukupolvien uskonkilvoituksesta ja heidän jättämästään pyhästä perinnöstä. Suo meidän seurata heidän uskoaan perille asti.

Rukoilemme vaikeuksissa olevien, nälkäisten, turvattomien, sairaiden ja katkeroituneiden ihmisten puolesta. Anna vaikean ajan lähentää heitä sinuun.

Varjele Sodoman ja Gomorran tavoilta ja kohtalolta.

Minua kutsu, houkuta ja etsi, nosta, kanna, etsimään minut taivuta, tie luokses löytää anna.


Kiitosrukous

Kaikkivaltias Jumala, me kiitämme sinua siitä, että olet siunannut meitä terveeksi tekevällä lahjallasi. Vahvista uskoamme ja rakkauttamme sinuun ja Poikaasi Jeesukseen Kristukseen, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.

Aamen