Valvomisen sunnuntai 2007

Saarna Karttulan kirkossa su 18.11.2007


Valvomisen sunnuntai
1. vuosikerta


Matt. 25: 1 – 13

Jeesus sanoi: "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.  Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat'. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.' Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä'. Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.


Rukous: Tule, Pyhä Henki, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan.


Tänään, Valvomisen sunnuntaina, kuulemme suuressa kuolemantuskassa kärsivän Kristuksen sanat: ”Olkaa valveilla, valvokaa siis, sillä ette tiedä, koska talon herra tulee. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: Valvokaa!”

On suurta viisautta kulkea tätä maista matkaa viisaitten morsiusneitojen tavoin sekä lampun että öljyastian kanssa. Tyhmillä morsiusneidoillakin oli lamppu, mutta he unohtivat öljyn.

Keskellä yötä kuului huuto: ”Ylkä tulee, menkää häntä vastaan!” Tuohon huutoon kaikki heräsivät. Myös me kaikki kerran heräämme samaan huutoon.

Silloin oli aika panna lamput kuntoon. Mutta tyhmien neitojen lamput eivät syttyneetkään. Öljy puuttui. He olivat eläneet ilman Jumalan Sanan öljyä. Sen kerääminen oli heiltä unohtunut. He olivat olleet vain yhden maailman kansalaisia. Vain se, mitä tämä maailma antaa ja merkitsee, oli heidän jokapäiväinen huolensa. Jumalan Sanan he olivat unohtaneet. Ehkä Raamattu oli pölyttynyt kodin kirjahyllyssä, kirkko- ja seuratie olivat ruohottuneet. Öljy oli jäänyt hankkimatta.

Miten on, rakas ystävä, onko sinun öljyastiasi tyhjä? Kohta Herra tulee. Hän sanoo: ”Minä tulen pian.” Sielunvihollinen kyllä sanoo, että ehtiihän sitä sitten huomenna tai vanhana. Mutta Herra sanoo: ”Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”

On varmaa, että Herra tulee tiettynä päivänä ja tiettynä hetkenä. Silloin viisaat ottavat lamppunsa ja öljynsä ja lähtevät palavin lampuin ylkää vastaan. He pääsevät häätaloon eli taivaaseen ja ovet suljetaan. Tyhmät joutuvat valittamaan: ”Meidän lamppumme sammuvat, antakaa meille öljyä!” Mutta silloin oli jo liian myöhäistä.

Siksi sana kehottaa meitä kaikkia: ”Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä. Kun te tänä päivänä kuulette Hänen äänensä, älkää paaduttako sydämiänne.”

Rakkaat ystävät! Onko sinun astiassasi Jumalan Sanan öljyä? Onnettomia olemme nyt ja kerran Herran tullessa, ellei ole. Sitä on syytä kerätä jatkuvasti meidän jokaisen.

Kahden maailman kansalainen kulkee valvoen ja rukoillen. Niinhän Jeesus meitä tänäänkin kehottaa: ”Valvokaa ja rukoilkaa!” 

Aika loppuu. Kirkkovuosi päättyy ensi sunnuntaina, Tuomiosunnuntaina. Tänään on vielä armon päivä. Kerätkäämme öljyä lamppuihimme silloin, kun sitä on vielä saatavissa. Se on todellista viisautta, sillä Kristuksessa ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä.

Vanha suomalainen sananlasku sanoo: ”Ota ajasta vaari!” Viisas ottaa ajasta vaarin. Nyt on Jumalan Sanan kuulemisen aika. Usko tulee kuulemisesta, sanoo Raamattu. Ja kun kuulet Sanaa, kätke se sydämeesi. Jeesus kehottaa kokoamaan aarteita taivaaseen. Tämän maailman aarteet ovat katoavia. Koi syö sen hienot muotivaatteet ja varkaat murtautuvat sisään ja vievät kaiken. Vain Jumalan Sana pysyy. Siitä ei katoa pieninkään piirto. Sanan aarre kestää ikuisesti.

Autuaita ovat ne, jotka kuulevat Jumalan Sanan ja noudattavat sitä.

Kun nyt kuulemme Jumalan Sanaa, pyytäkäämme virren tekijän tavoin: Valvoa mun Jeesus anna aina ristis’ juurella.

Aamen