Sydänsunnuntai 1992

Saarna Karttulan kirkossa 5.4.1992


Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee. Snl 4: 23


Tänään on sydänsunnuntai. Puhutaan siis sydämestä, sen toiminnoista ja merkityksestä. Se on tärkein sisäelin. Se pumppaa ruumiissamme veren hienoimpiin hiussuoniin asti. Samalla veri kuljettaa joka soluumme ravintoaineita ja elintärkeää happea. Jos sydän pysähtyy, koko ruumis kuolee muutamassa hetkessä. Siksi on tärkeää, että hoidamme sydäntämme oikein ja viisaasti ja että meillä on oikeat elämäntavat. Vain siten sydämemme pysyy hyvässä kunnossa ja elinvoimaisena.

Raamattu puhuu yllättävän paljon sydämestä, yhteensä n. 1000 kertaa. Sydän on myös henkisen ja hengellisen elämän keskus. “Hyvä sydän tuo hyvän runsaudesta esille hyvää ja paha sydän pahan runsaudesta pahaa.”

Luonnostaan ihmissydän on pimentynyt, ymmärtämätön ja paha. Se on kaukana Jumalasta. Se on suljettu kaikelta jumalalliselta vaikutukselta. Ennen kuin sydämeen syntyy Hengen elämää, Jeesuksen täytyy avata se. Hän seisoo nytkin sydämen ovella ja sanoo: “Katso, minä seison ovella ja kolkutan.”

Kun tikka koputtaa puuta, se samalla kuuntelee, onko rungossa elämää. Näin tekee myös Jeesus Kristus. Jos sydämessämme on Hengen elämää, me vastaamme Jeesuksen kolkutukseen. Avaamme oven sisältä päin. Hän käy sisälle ja aterioitsee meidän kanssamme ja me hänen kanssaan. Hän synnyttää sydämessämme uskoa sanansa ja Henkensä kautta. Kristus tulee sydämeen asumaan. Jumalan rakkaus vuodatetaan sinne Pyhän Hengen kautta. Sydän ei enää ole kova ja katumaton, kuten aikaisemmin, vaan se tuomitsee synnin. Mutta sydän saa myös varmuuden syntien anteeksiantamuksesta ja Jumalan laupeudesta, koska Jumala antaa todistuksen siitä, että sydän on puhdistettu uskon kautta Kristukseen. Tätä Raamattu sanoo “sydämen ympärileikkaukseksi Hengessä”.

Jeesus sanoo: “Autuaita ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan.” Puhtaaseen sydämeen Jeesus antaa oman rauhansa. Ja tämä rauha varjelee heidän sydämensä Jeesuksessa Kristuksessa. Se merkitsee, että Jumala lohduttaa, vahvistaa ja ohjaa uskovien sydämiä Jumalan rakkauteen ja Kristuksen kärsivällisyyteen ja kirjoittaa oman lakinsa niihin.

Jeesus antoi omilleen uuden käskyn: “Rakastakaa toisianne.” Hän yhdisti Jumalan lain kaksoiskäskyksi: “Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.”

Rakkaat ystävät! Jumala tuntee ja näkee meidän sydämemme tälläkin hetkellä. Hän myös tutkii ne sanallaan. Jumalan sana on sydäntemme ajatusten ja aivoitusten tuomitsija. Avatkaamme siis sydämemme kaikkitietävälle ja kaikkinäkevälle Jumalalle. Hän alkaa siellä yhä uudelleen pelastavan työnsä. Särjettyä ja murtunutta sydäntä hän ei hylkää.

Saamme pyytää: Jumala, luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi, vahva Henki.