Marianpäivä 1987

Saarna Karttulan kirkossa 22.3.1987

1. vuosikerta


Luuk. 1: 26-38

Kuudentena kuukautena sen jälkeen Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria. Ja tullessaan sisälle hänen tykönsä enkeli sanoi: "Terve, armoitettu! Herra olkoon sinun kanssasi." Mutta hän hämmästyi suuresti siitä puheesta ja mietti, mitä tämä tervehdys mahtoi tarkoittaa. Niin enkeli sanoi hänelle: "Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman."

Niin Maria sanoi enkelille: "Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä? Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: "Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta."

Silloin Maria sanoi: "Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan". Ja enkeli lähti hänen tyköänsä.


Marianpäivä asettuu kirkkovuodessamme aina keskelle paastonaikaa, joka muistuttaa meille Kristuksen, rakkaan Vapahtajamme, kärsimyksestä maailman, siis myös meidän, syntien tähden.

Marianpäivä on täynnä taivaallista kirkkautta, kiitosta ja ylistystä. Jumalan pelastusteot alkavat täyttyä. Profetia, joka äsken luettiin, alkaa toteutua. 

Jumala oli valmistellut koko ihmiskunnan pelastusta heti syntiinlankeemuksen tapahduttua. Paratiisiin tulleelle käärmeelle eli kiusaajalle lausuttuun tuomioon sisältyy salattu armon sanoma. “Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän."

Käärmeen siemen on pahan päämies saatana joukkoinensa, ja vaimon siemen on Jeesus Kristus ja hänen seurakuntansa. Mutta Jeesus Kristus on polkeva rikki käärmeen pään.

1. paastonajan sunnuntain johdantolauselma sanoo tämän selvästi: “Sitä varten Jumalan Poika ilmestyi, että hän tekisi tyhjäksi perkeleen teot.”

Ja kaikkein selvimmin Jeesuksen voitto näkyy Golgatan ristillä, kun hän sanoo: “Se on täytetty.” Isän antama tehtävä oli loppuun suoritettu. Kaikki lupaukset ja profetiat, jotka Jumala antoi jo VT:n puolella, oli silloin täytetty. Pahan valta oli murrettu. 

Tästä nousee Marianpäivän kiitos ja iloinen odotus. Se on kuin kukannuppu, joka odottaa vain täyteen kauneuteensa puhkeamista. Maria ja Elisabet olivat täynnä iloa ja kiitosta. Sydämet olivat pakahtumaisillaan riemusta.

Maria ei voinut enää vaieta, vaan hänen täytyi lähteä kiireesti viemään Elisabetille sanomaa siitä, mitä hän oli kuullut ja nähnyt. Olihan enkeli ilmestynyt hänelle, Marialle, ja sanonut, että hän on saanut armon Jumalan edessä. Ja että hän on synnyttävä pojan, Jeesuksen, jota pitää kutsua Korkeimman Pojaksi.

Ei ole ihme, että Maria oli ymmällä. “Kuinka tämä voi tapahtua, kun en minä miehestä mitään tiedä?” Ja enkeli vastaa, että nyt hänen kohdallaan toimii Pyhän Hengen ja Korkeimman voima, ja siksi se pyhä, joka syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi.

Enkeli viittaa myös Elisabetiin, joka vanhalla iällään odottaa poikaa, Johannes Kastajaa. Enkelin tervehdys päättyy vakuuttavasti: “Sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Niin Maria nöyrtyy Jumalan voimallisen ihmeen edessä ja tunnustaa olevansa Herran palvelijatar, jolle tapahtukoon Jumalan tahto.

Neitsyt Maria ei käy järkeilemään epäuskon kanssa, vaan hän uskoo, että Jumalalle on kaikki mahdollista. Sanoohan sana, että kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.

Tällaista uskon kuuliaisuutta Herra odottaa meiltäkin. Saamme jäädä kuten Mariakin, sanan varaan. Hän ei vaadi merkkejä, tunnustekoja ja näyttöjä. Hän lähti eteenpäin pelkästään uskon varassa Jumalan sanaan luottaen, yksin uskosta, yksin armosta.

Riittääkö meille, tämän ajan ihmisille, pelkkä Jumalan sana? Paljon ihmisiä juoksee ihmeiden ja tunnustekojen perässä.

Rakkaat ystävät! Paras paikka tämän ajan Marialle ja Matille on pysyä hiljaa Jeesuksen ristin juurella pyytäen anteeksi syntejämme ja rukoillen, että minullekin kirkastuisi Golgatan ristin uhri koko syvyydessään. Ei mikään muu voi ihmistä niin syvästi ravita ja ilahduttaa kuin Pyhän Hengen kirkastama Jumalan armo. 

Maria sai armon Jumalan edessä. Sama armo on meillekin tarjolla joka päivä. Pyhä Henki sen meille sanasta kirkastaa.

Jäädään kaikki yhdessä Herran palvelijain armon alle.