5. loppiaisen jälk. sunn. 1992

Saarna Karttulan kirkossa 9.2.1992 


Mark. 4: 26-29

Ja Jeesus sanoi: "Niin on Jumalan valtakunta, kuin jos mies kylvää siemenen maahan; ja hän nukkuu, ja hän nousee, öin ja päivin; ja siemen orastaa ja kasvaa, hän ei itse tiedä, miten. Sillä itsestään maa tuottaa viljan: ensin korren, sitten tähkän, sitten täyden jyvän tähkään. Mutta kun hedelmä on kypsynyt, lähettää hän kohta sinne sirpin, sillä elonaika on käsissä."


Tämän sunnuntain aiheena on Kylvö ja korjuu. 

Opettaessaan meitä ihmisiä Jeesus käytti paljon vertauksia. Yksi noista vertauksista on Kylväjä-vertaus.

Kylväjä lähti kylvämään. Tätä kylvötyötä tehdään Jumalan valtakunnassa täällä maailmassa. Kylväjiä on monenlaisia, samoin kylvettyä siementä. On hyviä ja huonoja kylväjiä ja hyvää ja huonoa siementä. 

Jeesus on hyvä kylväjä ja hänen kylvämänsä siemen hyvää siementä. Vihollinen kylvää huonoa siementä, lustetta. Hyvästä siemenestä kasvaa hyvä sato ja huonosta huono. Sanoohan Raamattu, että mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Sama laki, mikä on voimassa luonnollisessa kylvötyössä, pätee myös Jumalan valtakunnassa.

Emme ymmärrä kasvun ihmettä. Kylväjä kylvää siemenen maahan, ja hän nukkuu, ja hän nousee, öin ja päivin, ja siemen orastaa ja kasvaa, mutta hän ei itse tiedä, miten. Näemme joka kevät, kuinka maa tuottaa viljan, ensin korren, sitten tähkän, sitten täyden jyvän tähkään. Ja sitten kun syksy tulee ja kun hedelmä on kypsynyt, lähettää kylväjä kohta sinne sirpin, sillä elonaika on käsillä.

Jeesus vertaa Jumalan valtakuntaa tähän kylvötyöhön. Jumalan valtakunnassa kylvetään Jumalan sanaa. Jokainen kastettu kristitty on kutsuttu kylvämään Jumalan sanan hyvää siementä. 

Kylvötyö alkaa jo lapsena. Kaste ja kasteopetus on tätä kylvötyötä. Pieni lapsi puetaan puhtaan valkoiseen kastemekkoon eli albaan. Se on sama vaate, jota pappi käyttää jumalanpalveluksissa ja rippikoululaiset konfirmaatiossa. 

Karttulan Martat ovat tänään lahjoittaneet lasten alban lainattavaksi kaikille sitä tarvitseville. Kiitollisuudella seurakunta ja sitä tarvitsevat lasten vanhemmat ottavat lahjan vastaan. Sekin on osa tätä kylvötyötä, jota Jumalan valtakunnassa tehdään.

Valkoinen kastemekko kertoo siitä puhtaudesta, mihin Kristuksen veren tähden jokaista kutsutaan. Kasteopetus on koko ihmisen elämän kestävä tapahtuma. Tämäkin jumalanpalvelus on sitä. Jokainen täällä kirkossa on sekä kylvötyön kohteena että kylväjä. Tästä apostoli Paavali korinttolaiskirjeessä: “Sillä me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan viljelysmaa, olette Jumalan rakennus.”

Miten on sana itänyt ja kantanut hedelmää meidän elämässämme? Jeesuksen tahto ja toivomus on, että meissäkin tapahtuisi tuo kasvun ihme: ensin korsi, sitten tähkä, sitten täysi jyvä tähkään.

Raamattu sanoo, että Jumalan sana ei tyhjänä palaja. Kun uskollisesti kylvetään sanan siementä, Jumala antaa kasvun. Epistolatekstissä kehotetaan noudattamaan totuutta rakkaudessa, että kasvaisimme Häneen, joka on pää, Kristukseen, ja että rakentuisimme rakkaudessa. Siinä on jokaiselle kylväjälle jalo päämäärä.

Jeesuksen uusi käsky on, että rakastamme toisiamme, siunaamme toisiamme, annamme anteeksi toisillemme.

Ajan ilta lähestyy, sirppi leikkaa kohta viljan. Millaista viljaa sirppi leikkaa meidän kohdallamme?

Näemme puutteelliseksi oman kylvötyömme ja omat mahdollisuutemme. Mutta meitä ei lähetetäkään työhön omien voimiemme varassa. Hän, joka antaa tehtävän, antaa myös voiman, sillä hän, Jeesus Kristus, on työtovereidensa mukana joka päivä maailman loppuun asti.

Aamen.