4. rukouspäivä 1988

Saarna Karttulan kirkossa 16.10.1988


Palvelkaa Herraa ilolla, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemulla. Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät tehnyt, ja hänen me olemme, hänen kansansa ja hänen laitumensa lampaat. Käykää hänen portteihinsa kiittäen, hänen esikartanoihinsa ylistystä veisaten. Ylistäkää häntä, kiittäkää hänen nimeänsä. Sillä Herra on hyvä; hänen armonsa pysyy iankaikkisesti ja hänen uskollisuutensa polvesta polveen. Ps. 100: 1-5

Joka kiitosta uhraa, se kunnioittaa minua; joka ottaa tiestänsä vaarin, sen minä annan nähdä Jumalan autuuden." Ps. 50: 23


Tänään meitä kehotetaan kiitokseen. 

Kuntamme maataloustuottajat ovat halunneet viettää oman  kirkkopyhänsä juuri 4. rukouspäivänä, kiitospäivänä. Tahdotaan kiittää Herraa Jumalaa, menneestä kesästä, maan hyvästä kasvusta ja sen sadosta.

Meillä kaikilla on todella aihetta kiitokseen runsaasta jokapäiväisestä leivästä, sillä maa on tuottanut meille runsain määrin hyvää suuhunpantavaa niin pelloilla kuin metsissä.

Muistammeko kiittää Taivaan Isää kaikesta armosta, hyvyydestä ja rakkaudesta, jota hän on meille osoittanut elämämme aikana? “Sillä joka kiitosta uhraa, se kunnioittaa minua”, sanoo Herra. “Ja joka ottaa tiestänsä vaarin sen minä annan nähdä Jumalan autuuden.” (Ps. 50: 23)

Herraa kiittävä ja kunnioittava ihminen ei vaella täällä maailmassa miten sattuu. Hän tietää, että se Herra, jota hän kiittää, näkee hänet joka hetki ja ympäröi hänet hyvyydellään ja rakkaudellaan. Eräässä toisessa psalmissa kehotetaankin: “Kiitä Herraa, minun sieluni, ja kaikki, mitä minussa on, hänen pyhää nimeänsä. Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unohda mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.” (Ps. 103)

Sitten tulee luettelo hyvistä asioista, joita Herra on tehnyt:

1. Herra antaa kaikki sinun syntisi anteeksi.
2. Hän parantaa kaikki sinun sairautesi.
3. Hän lunastaa sinun henkesi tuonelasta
4. Hän kruunaa sinut armolla ja laupeudella
5. Hän tyydyttää sinun halajamisesi hyvyydellään, niin että nuoruutesi uudistuu kuin kotkan.

Herraa saamme kiittää kaikesta hengellisestä ja aineellisesta, maallisesta ja taivaallisesta hyvästä.

Joskus on vaikea kiittää. Onhan elämässä myös vastoinkäymisiä, sairautta, kuolemaa ja muita vaikeita elämänkohtaloita. Kuitenkin sana sanoo: “Kiittäkää joka tilassa.” (1. Tess. 5: 18)

Joskus kiitoksemme on pinnallista, vain hetken kestävää. Murhe kasvattaa kiitoksen juuria alaspäin. On sanottu: “Murheen alla veisaa Herran kansa heleimmin kiitosta Herralle.” Herralle kiitosta uhraava kiittää hiljaa niin kirkkaista, kesäisistä päivistä kuin synkistä syksyn hetkistä. 

Iloa ja kiitosta ei tarvitse teeskennellä. Jeesuksen oma esimerkki osoittaa, että saamme iloita iloitsevien kanssa ja itkeä itkevien kanssa. Saarnaajan kirjassa sanotaan, että kaikella on aikansa: “Aika on itkeä ja aika nauraa, aika on valittaa ja aika hypellä.” (Saarn. 3: 4)

Sana kehottaa myös. “Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Jeesuksessa Kristuksessa.” (Fil. 4: 6)

Kiitos ja kiitollisuus ovat avaimia Jumalan valtakuntaan. Kiitosta käyttäen avautuvat monet portit, sillä “Ilo Herrassa on teidän väkevyytenne.” (Neh. 8: 10)

Taivaassa aina kiitetään.