3. rukouspäivä 1994

Saarna Karttulan kirkossa 18.9.1994


Hepr. 13: 5-6

Älkää juosko rahan perässä, vaan tyytykää siihen, mitä teillä on. Jumala on itse sanonut: -- Minä en sinua jätä, en koskaan sinua hylkää. Sen tähden me voimme turvallisin mielin sanoa: -- Herra on minun auttajani, siksi en pelkää. Mitä voisi ihminen minulle tehdä?


3. rukouspäivän erääksi aiheeksi on vakiintunut sadonkorjuun kiitosjuhla. Tänään kiitämme kaiken Luojaa, taivaan ja maan Herraa, siitä sadosta, jonka hän on meille antanut.

Kirkkorukouksessa olemme pyytäneet: “Herra, anna maan kasvulle suotuisat ilmat.” Loppukesän osin kuiva ja hyvin lämmin sää kypsytti viljat ja mansikat, kasvatti perunat, juurekset ja marjat.

Vaikka kaikkien pellot eivät tuottaneetkaan entisenlaista satoa, se on yleisesti ottaen ollut kohtuullinen ja osin jopa ylenpalttinen. Siitä kiitos Jumalalle, kaikkien hyvien lahjojen antajalle. Lahjaksi olemme kaiken saaneet.

Virrentekijä kehottaa:
“Tee uskossa, toivossa työtäs
ja leipäsi rauhassa syö.
Kun Herrasi on sinun myötäs,
sä rauhassa nukkuos yö.”

Tekstissä meitä varoitetaan liiasta mammonan tavoittelusta. Juoksemme usein liian kiihkeästi rahan perässä. Raamattu kertoo miehestä, jonka maa kasvoi hyvin. Hän mietti mielessään, mitä hän kaikelle sadolle tekisi. Hän päätti purkaa aittansa ja rakentaa entistä suuremmat säilytystilat ja sanoa sielulleen: Syö, juo ja nauti! Mutta kun Jumala näki tämän, hän varoitti miestä ja sanoi: “Sinä mieletön, tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois. Kenelle sitten joutuu se, minkä olet hankkinut?”

Sydämemme kiintyy niin helposti näihin maallisiin aarteisiin ja niiden tuomaan helppoon elämään. Lähimmäinen unohtuu. 

Tänään muistamme lähimmäisiämme Namibiassa kirkkokolehdin muodossa. Kun teemme työtä lähimmäistemme hyväksi tai annamme omastamme, annamme siitä, mitä olemme lahjaksi saaneet. “Mitä sinulla on, mitä et ole lahjaksi saanut?” Ja kun olemme lahjaksi saaneet, lahjaksi antakaamme. Jumala on luvannut pitää meistä huolta. Hän kyllä tietää, mitä tarvitsemme. Tekstissämme hän sanoo: “Minä en sinua jätä, en koskaan sinua hylkää.” Sen tähden voimme turvallisin mielin sanoa: Herra on minun auttajani, siksi en pelkää. Mitä voisi ihminen minulle tehdä?

Me pelkäämme usein juuri ihmisten taholta tulevaa uhkaa. Unohdamme, että Jumalalla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Voimme tuntea kärsineemme vääryyttä eikä kukaan auta meitä. Voimme katkeroitua, ja tuntuu, ettei Jumalakaan välitä minusta.

Rakkaat ystävät! Meillä on Jumala, Jumala, joka auttaa. Hän ei koskaan sinua jätä eikä hylkää. Sen kertoo meille Golgatan risti, joka Jumalan rakkauden merkkinä pystytettiin, ja sille Jeesus Kristus naulittiin, että meillä olisi syntien anteeksiantamus, elämä ja autuus. Enempää Jumala ei voi antaa, kun antoi oman Poikansa meidän tähtemme. Jumalan armo ympäröi meitä ja kaikki hänen lahjansa ovat käytettävissämme. Siksi kiitämme tänään, 3. rukouspäivänä, taivaan ja maan Herraa.